Ritmiek bij Sano

Printervriendelijke versie

Ritmische Gymnastiek balLenigheid, tuigentechniek en dansen op muziek ... Dat is wat wij doen bij Sano Ritmo Gym!

Zoals je het misschien al gemerkt hebt in de naam van Sano Ritmo Gym, is onze club eigenlijk ontstaan vanuit een club voor Ritmische Gymnastiek. Misschien heb je het ook wel al eens gezien op tv? Meisjes die aan RG of Ritmische Gymnastiek doen. Wat ziet het er allemaal spectaculair uit. Botsende en rollende ballen, zwierige linten, vliegende hoepels, knotsen en touwen. Deze vijf tuigen zijn de klassieke tuigen waarmee ook wedstrijden gedaan worden. Maar wij houden het recreatief. Daarom wisselen we ook wel eens af met andere originele tuigen zodat we onze behendigheid en creativiteit ten volle tot ontplooiing kunnen komen. Het ziet er allemaal heel sierlijk uit, mede omdat er in de lessen ook veel aandacht wordt geschonken aan een goede lichaamsscholing, die deels gebaseerd is op het klassieke ballet. Daarnaast komen ook lenigheid, sprongkracht, snelkracht, evenwicht, expressie en coördinatie aan bod. Een hele boterham die op een bordje wordt geserveerd in combinatie met speelse muziek. Zo ontstaat een symfonie tussen lichaams- en tuigentechnieken die uitmonden in spectaculaire en sierlijke choreografieën.

Ritmische Gymnastiek hoepelWerken met kwalitatief materiaal

Sano Ritmo Gym hecht veel belang aan degelijk en volwaardig materiaal. Daarom besteden we regelmatig een deel van ons budget in de aankoop van materiaal voor de Ritmische Gymnastiek. Onze club beschikt over een Ritmiek tapijt van hoogwaardige kwaliteit, waarop onze gymnasten kunnen werken. Daarnaast kopen we niet zo maar ritmiektuigen. Alle tuigen die we aankopen zijn gecertificeerd door de internationale gymnastiekfederatie (FIG) zodat ze voldoen aan alle normen waaraan de competitietuigen moeten voldoen. Pas zo zijn we er zeker van dat onze kinderen de juiste technieken kunnen aanleren: de juiste dikte van een touw, het juiste gewicht van een bal, de juiste diameter van een hoepel en een bal, de juiste lengte van een lint en het stokje en de juiste afmetingen en gewicht van de knotsen. Wat de kleuren betreft, zijn we niet gebonden aan competitienormen, aangezien we louter recreatief werken en hiermee onze ‘zin’ kunnen doen.

Ritmische Gymnastiek lintRitmische Gymnastiek voor wie

Hoewel de Ritmische Gymnastiek in de oostbloklanden een nationale sport is, heeft België slechts een tiental clubs waar je de ritmische gymnastiek kunt beoefenen. Sano Ritmo Gym Aalter is hier één van. De technieken van de ritmische gymnastiek zijn zeer specifiek en kunnen niet door gelijk wie aangeleerd worden. Door een tekort aan degelijke trainsters waren we in september 2014 genoodzaakt om het aantal groepen voorlopig drastisch te verminderen. Momenteel kunnen enkel gevorderde gymnasten bij ons aansluiten. Wie zich bij ons aansluit heeft een vooropleiding van minstens een aantal jaren ritmische gymnastiek achter de rug en is bereid om deel te nemen aan internationale festivals zoals het Eurogym, Wereldgymnaestrada, Festival del Sole, ...

Nog geen beoordelingen