Ritmische Gymnastiek: lichaamstechnieken, tuigentechnieken, methodiek

Printervriendelijke versie

Ritmisch turnen is een olympische discipline waar elegantie, ritme, lenigheid, kracht en uitstraling gecombineerd worden. Op competitieniveau doen de gymansten mee met vier verschillende tuigen (hoepel, bal, knots, lint) in individuele competitie. De tuigen moeten gedurende de volledige oefening in beweging blijven. Gymnasten worden vervolgens door een meerkoppige jury beoordeeld op: sprongen, worpen, balans, pivots, lenigheid, moeilijkheid en originaliteit. Er is veel plaats voor artistieke vrijheid, finesse, elegantie en persoonlijke stijl. Een score op moeilijkheid samen met een score op uitvoering, vormen een score op 20 punten. De gymanste met de hoogst gecombineerde score op alle vier de tuigen, wint.

Bij de groepscompetitie tonen de gymnasten twee verschillende choreografieën. Een groepsoefening met één tuig (bv. 5 linten) en een groepsoefening met twee soorten tuigen (bv. 3 hoepels en 2 ballen). De groepen worden beoordeeld op basis van: uitwisseling van tuigen, samenwerking, synchroniciteit en moeilijkheid. Een score op moeilijkheid samen met een score op uitvoering, vormen een score op 20 punten. De groep met de hoogst gecombineerde score op de twee groepsoefeningen wint. 

       

Meer te weten komen? Bekijk deze link.

Binnenkort geven we een meer informatie over de technieken van de Ritmische Gymnastiek. Goed voor spreekbeurten, meer weten voor onze gymnasten, methodiek voor onze trainers.

Veel leerplezier!

                             

           Bal                Hoepel           Touw                 Lint                  Knots

Your rating: None Average: 5 (1 vote)